Donatie

De uitslag van de donatie actie is bekend:
A: Pabita – € 500,00
B: Amandla – € 300,00
C: Swazycandles (Gone Arty) – € 200,00

Hieronder kun nog even bekijken om welke goede doelen het ging en waar het geld naar toe gaat.

Amandla

Ons bedrijf heet Amandla, dit betekent in zuidelijk Afrika “kracht, vermogen tot”. Dit is precies wat Amandla wil zijn: mensen in hun eigen kracht laten staan en laten groeien.
Amandla doet dat door een langdurige fairtrade handelsrelatie opte bouwen en te onderhouden met producenten van serpentijnbeelden. Amandla wil het geld besteden aan een eigen steengroeve zodat de kunstenaars geheel zelfvoorzienend worden. 

Pabita

Mevrouw Pabita Timilshina is een zeer bevlogen verpleegkundige 
die haar kennis en kunde inzet door het geven van voorlichtingen op scholen aan jonge meiden over de menstruatiecyclus en het gebruik van herbruikbaar maandverband. Op het platteland en in de bergen worden jonge meisjes verbannen naar menstruatie-hutten (Goths). Er heerst een enorm taboe op dit onderwerp. Maandverband is niet verkrijgbaar of te duur. Mannen zien de cyclus als onrein en behandelen meisjes als oud vuil. Aan een voorlichting nemen ongeveer 120 jonge meisjes deel.

Swazycandles (Gone Arty)

Directeur Tony Marshak ontvluchtte het apartheidsregime in Zuid-Afrika. In Amerika ontmoet hij een kunstenaar die hem een bijzondere techniek leert waarmee unieke kaarsen gemaakt kunnen worden. Het verlangen naar Afrika bleef en Tony gaat naar Swaziland, waar geen apartheid is. In 1981 start hij in de schuur van een melkveehouderij met twee compagnons het bedrijf “Swazi Candles”. De lokale bevolking volgt interne trainingen en al snel produceert de kleine werkplaats mooie kaarsen voorzien van prachtige patronen via de bijzondere techniek die hij van de kunstenaar heeft geleerd. 
Ondertussen verdienen ruim 70 mensen een vast inkomen met het vervaardigen van ambachtelijke kaarsen. Omdat paraffine – een olieproduct – steeds duurder wordt, worden de mogelijkheden van soja onderzocht. 
Omdat de locale munt rand heel sterk staat ten opzichte van de euro en omdat het levensonderhoud duurder wordt, zou eigenlijk de productprijs moeten worden verhoogd. Om dit te voorkomen worden er kaarsen van 7 in plaats van 10 centimeter geproduceerd, waardoor de prijs gelijk is gebleven en hoopt de producent dat hiermee het afzetvolume niet in gevaar komt.