Oog voor

Oog voor materiaal

Speksteen (of ‘soapstone’ of Kisii-steen) is een fantastisch materiaal. Het zijdezachte karakter en de kleurschakeringen van wit, roze en grijs, bieden de kunstenaars een steen waar ze prachtige vormen van snijden. Het speksteen wordt in open mijnen gedolven in de heuvels rondom Tabaka in de West Keniaanse provincie Kisii. Het materiaal is ruimschoots beschikbaar.

Speksteen


Muuku is Swahili voor mahonie of in het Nederlands ‘zilvereik’ en komt uit de omgeving van Mount Kenia. Elke gekapte boom krijgt een nummer en een nieuwe aanplant.

Olivewood is de Afrikaanse olijfboom die geen vruchten draagt. De producten uit de Kinta-collectie komen uit de omgeving van Makindu in de oostelijke provincie, waar de coöperatie zelf een boomkwekerij heeft opgezet.

Houtsnijwerk uit Kenia

De Jacaranda boom is een snelgroeiende boom in Kenia, die een halfharde houtsoort oplevert met een regelmatige nerf.

Oog voor recycling

We houden van hergebruik van materialen. Afgedankte auto-binnenbanden uit Manilla worden onder andere gebruikt als basis voor bloempotten en manden of het materiaal wordt gecombineerd met textiel.

Gebruikte tarpaulin reclameborden zijn het belangrijkste bestandsmiddel voor een bijzondere productlijn, bestaande uit: slingers, potten, tassen en portemonnees. Als grondstof voor lampen, waterdichte vazen en bloempotten van papierpulp worden oude petflessen en kranten gebruikt. Ook herwonnen hout, geselecteerd op zijn roodachtige kleurschakeringen.

Oog voor ambacht

De kunstenaar die het beeldje ontwerpt, haalt zijn inspiratie uit het leven en de natuur. De ambachtslieden die de oplage produceren, doen dat met dit originele ontwerp als uitgangspunt, maar laten daar vervolgens hun eigen interpretatie op los.

De speksteencollectie verbeeldt vooral ouders en kinderen, waarbij dagelijkse en bijzondere levensmomenten het uitgangspunt zijn. Daarnaast zijn Keniaanse dieren als neushoorns en nijlpaarden vaak het onderwerp. De beeldhouwers laten zich bij hun werk leiden door het karakter van de steen. Zo ontstaan authentieke beelden, die nooit hetzelfde zijn.


Karakteristieke, van been gemaakte lepels en slabestekken kunt u ook vinden in de Kinta-collectie. In Afrika is koeien- en geitenbot een belangrijke grondstof voor het maken van verschillende producten. Ze krijgen het specifieke batik-patroon door bepaalde patronen met kaarsvet op het been aan te brengen en  deze vervolgens in een verfbad te leggen.

Oog voor design

Een collectie slimme, duurzame accessoires gemaakt van gerecyclede materialen. Nieuwe producten ontstaan door de unieke samenwerking van onze Filipijnse ontwerper (design) en de producent, waarbij optimaal rekening gehouden wordt met de mogelijkheden van het land en de producent.

Oog voor producenten

We kijken we scherp naar de productie in het land van herkomst. Dat doen we ook bij onze speksteencollectie. Alle beelden worden op een eerlijke manier geproduceerd. De mannen delven de steen en houwen ze in de gewenste vormen. Deze worden vervolgens door vrouwen verder gewassen, geschuurd, gekleurd en gedecoreerd. Zonder kinderarbeid en tegen een faire vergoeding.


Mannen van de Kamba stam zijn de houtsnijders van Kenia. Zij zijn georganiseerd in een losse samenwerkingsvorm, delen hun werkplek, maar zijn eigen baas. Ze worden betaald op basis van stukloon, wat hen een waardige beloning oplevert.


De gerecyclede producten zijn zorgvuldig geproduceerd en bovenal eerlijk. Daarom werken we samen met lokale producenten, die verstand hebben van materialen en technieken. De rubber- en tarpaulinproducten worden gemaakt in de workshop van Hanna Blanco in Manilla.

Er heerst een ontspannen sfeer en de eigenaresse streeft naar goede arbeidsomstandigheden en een verantwoord inkomen voor de ongeveer tien textielmakers.
De paper-pulp productie vindt plaats op Cebu in een kleine werkplaats. De productie zorgt voor werkgelegenheid voor de eilandbewoners van Visayas, die allemaal voor hun werk eerlijk worden betaald.