De geschiedenis van de Wijchense WereldwinkelDe geschiedenis van de Wijchense Wereldwinkel begint bij de bouw van het Protestants Kerkelijk Centrum De Schakel in 1980. Op initiatief van mensen, die vonden dat ook de ‘Derde Wereld’ hierin een plaats moest kunnen hebben, stelde de kerkraad hiervoor een ruimte beschikbaar. Dit leidde tot de oprichting van de Vereniging Wijchense Wereldwinkel die nog voor 1980 met een groep van 12 vrijwilligers kon starten met de verkoop van koffie en kunstnijverheid. Daarnaast werd aan voorlichting en ook aan vorming van de eigen groep gedaan.
    


Na verloop van tijd bleek de locatie van de winkel toch wel ongunstig te zijn. In November 1989 kon naast het postkantoor de kiosk, ‘sam-sam’ gefinancierd door de gezamenlijke Wijchense kerken, worden geopend. Maar al snel bleek de kiosk te klein. Ruimtegebrek belemmerde de verkoopmogelijkheden en ook de voorraadruimte leverde problemen op. Op 20 juni 1992 kon in het centrum een winkel geopend worden. Deze winkel was voorheen de huiskamer van bakker Van Dorst.


Na drie jaar blijken de omzetcijfers niet meer te groeien, dit lijkt te komen omdat we in het horecastraatje zitten net buiten het winkelgebied. Daarom gaan we in juni 2009 nog één keer verhuizen naar het huidige winkelpand aan de Touwslagersbaan 8. Inmiddels bestaat de vrijwilligersgroep uit ca. 30 personen.