Vrijwilligers

In de Wijchense Wereldwinkel worden ‘fairtrade’ voedingsmiddelen, gebruiksgoederen en kunstnijverheid producten verkocht. Er zijn veel mooie en leuke cadeaus te koop en prachtige voorwerpen waarmee je het interieur van je woning aan kunt kleden.

De vrijwilligers van de Wijchense Wereldwinkel werken met deze producten en kunstvoorwerpen vanuit verre culturen. Zo verbinden ze Wijchen met de minder bekende delen van de wereld en dragen ze bij aan de (economische) ontwikkeling van ondernemende mensen die hulp nodig hebben.

De afgelopen 35 jaar heeft de winkel een zeer sterke vaste kern van vrijwilligers gehad. Mensen die de winkel gemaakt hebben tot de levendige winkel die het is. Natuurlijk verloop maakt dat een aantal van hen, na vele jaren, zich terug zal trekken en ruimte maakt voor nieuwe, jongere vrijwilligers.

We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers!

Als vrijwilliger werk je onbetaald samen met leuke collega’s in en rond de winkel. Het is een compleet bedrijfje, zonder winstdoelstelling. Zou je mee willen doen, dan kun je je als vrijwilliger aanmelden voor één van de volgende functies.

 

  • Als Winkelmedewerker voor de ochtend en/of de middag en af en toe tijdens de koopavond of in het weekend
  • Als PR-medewerker zorg je voor bekendheid van (producten van) de wereldwinkel en verbind je de winkel met geïnteresseerden via website, facebook en andere wegen

Wat kun je verwachten van de Wereldwinkel?

Als je je aanmeldt als vrijwilliger gaan we in gesprek om samen uit te zoeken welk werk je graag zou willen doen en hoe jouw wensen en mogelijkheden aansluiten bij de behoeften van de winkel.

Je werkt in een periodiek vastgesteld rooster samen met leuke collega’s. Buiten het werk is veel mogelijkheid voor informeel contact.

Je bent WA-verzekerd.

We houden jaarlijks een uitstapje.

We kennen géén woon-werkverkeer vergoeding, maar voor sommige specifieke zaken is een onkostenvergoedingsregeling.

Wat verwachten wij van jou als vrijwilliger?

  • Dat je de doelen van de wereldwinkel belangrijk vindt.
  • Dat je als klanten daarom vragen iets kunt vertellen van de achtergrond van de producten in de winkel. Je wordt hierbij geholpen door een introductiecursus.
  • Dat je collegiaal mee wilt helpen om praktische probleempjes op te lossen en een goede sfeer in de winkel te brengen.
  • Dat je vijf keer per jaar de algemene ledenvergadering bijwoont om mee te denken over de winkel.

Hoe word je vrijwilliger?

Wil je vrijwilliger worden, dan kun je je in de winkel aanmelden of HIER een aanmeldingsformulier downloaden en ingevuld sturen naar info@wijchensewereldwinkel.nl of Wijchense Wereldwinkel, Touwslagersbaan 8  6602 AK Wijchen.

Je kunt ook bellen met Henk Campschroer, de secretaris: Tel. 024 6454069

Er komt een kennismakingsgesprek en het inwerken wordt afgesproken. Bij het inwerken wordt een inwerklijst gebruikt, zodat daadwerkelijk alle aspecten van het werk in de winkel behandeld worden. Na de inwerkperiode volgt een gesprek om de ervaringen over en weer te bespreken.

Over de Wereldwinkel

De Wereldwinkel verkoopt originele cadeaus en (h)eerlijke levensmiddelen uit andere culturen. Onze producten zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. Omdat de producenten – zoals zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren – er een rechtvaardige prijs voor krijgen, kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen. Met jouw aankoop help je hen daarbij.

Visie & Missie Wereldwinkels

In de Wereldwinkel gaan commercie en idealen hand in hand. De Wereldwinkel verkoopt authentieke producten met een hedendaags tintje uit ontwikkelingslanden. De makers zijn bijvoorbeeld Mexicaanse koffieboeren, Balinese houtsnijders en Thaise keramisten. Sommigen hebben een eigen bedrijfje, anderen werken in kleine fabrieken. Allemaal mensen die, zoals iedereen, recht hebben op een woning, voedsel, scholing en medische zorg. In de gewone handel blijven zij vaak onzichtbaar en ongehoord. En verdienen ze met hun werk een ongeregeld inkomen waar ze met moeite van kunnen bestaan.  In de Wereldwinkel kunnen de makers wel hun verhaal kwijt. Hoe ze met weinig middelen die prachtige producten maken en wat ze nodig hebben om hun bedrijf te kunnen verbeteren. Zo kunnen ze een beter bestaan opbouwen.

Wat wil de Wereldwinkel

Eerlijke handel staat voor een gelijkwaardige manier van handelen. Gebaseerd op dialoog, transparantie en respect. De Wereldwinkel geeft de koffieboeren, houtsnijders en keramisten een stem. Met het inkomen dat zij verdienen door de verkoop van hun producten, kunnen zij een beter leven opbouwen. Een leven zonder armoede en met voldoende kansen op ontwikkeling. De Wereldwinkels vinden dat de wereldhandel moet veranderen zodat producenten die kans ook echt kunnen krijgen. Met de verkoop van producten laten zij zien dat handel ook anders kan. En bieden zij de Nederlandse consument een keuze. Koop je een cadeau in de Wereldwinkel, dan draag je bij aan de ontwikkeling van de makers.

Verkoopfilosofie

De Wereldwinkel verkoopt originele cadeaus en (h)eerlijke levensmiddelen uit andere culturen. Onze producten zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. Omdat de producenten – zoals zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren – er een rechtvaardige prijs voor krijgen, kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen. Met jouw aankoop help je hen daarbij.

De Organisatie

De Wijchense Wereldwinkel was tot 1 januari 2017 lid van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels maar heeft nu gekozen voor een zelfstandig bestaan. Samen met meer dan 300 andere Fairtrade/Wereldwinkel concept winkels vergroot ze de kansen voor onze producenten door fairtrade in Nederland te laten groeien, via onze winkel.

Geschiedenis

Op de UNCTAD conferentie in New Delhi, 1968, vroegen de derde wereldlanden om hun producten een vrijere toegang te geven tot de Westerse markt. Ze kregen nul op rekest. De journalist Dirk Scherpenzeel riep na afloop op om ‘Derde Wereldwinkels’ te beginnen om toch iets te doen. Op 1 april 1969 opende de eerste Wereldwinkel in Breukelen. Het doel was de wereldhandel te veranderen door de afzet van producenten in de derde wereld te vergroten, voorlichting aan het publiek te geven en politieke campagnes te voeren. . Er kwamen meer Wereldwinkels en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels en later de Stichting Wereldwinkels Nederland werden opgericht. In de jaren ’70 voerden de winkels veel actie. Van ‘Suriname vrij nu’ naast de boycotcampagne van Angolakoffie. Het eigenlijke werk kreeg nauwelijks aandacht: het verkopen van producten. In de jaren ’80 professionaliseerde de verkoop. Nu werken de Wereldwinkels met een winkelconcept zoals dat in de retail gebruikelijk is.